Att klara sig från nätbedrägerier

I dag skriver vi mer om tryggheten på nätet och hur man kan tänka för att kringgå olika faror, så som stöld av identitet och nätbedrägerier.

Tangentbord hänglåsNär man använder nätet för att inhandla saker och tjänster, så som nog var och varannan svensk gör dagligen, kan det vara bra att vara medveten om att det är många som råkar ut för nätbedrägerier och identitetsstölder – och det är bra att vara ordentligt skyddad mot detta, till exempel genom försäkring, så som https://www.mysafety.se/forsakringar/id-skydd.

I en artikel som vi hittar i Expressen kan vi vidare få ett proaktivt skydd som i förebyggande syfte garderar oss mot endera bedragare och listiga identitetstjuvar som på nätet och i den fysiska världen letar runt efter ett enkelt byte. Säkerhetschefen för Svensk handel säger bland annat att spärra sitt personnummer inte är en absolut säkerhet. För att det systemet ska fungera krävs det att e-handlare själva använder sig av tjänsten. Sedan krävs det sunt förnuft, är ett erbjudande för bra för att vara sant, så är det antagligen det också.

Spärrlistor väntas växa inom svensk handel

Vill man ändå spärra sig går det att göra det via UC som erbjuder en spärr av personnummer, innan man har blivit bedragen. Sedan bör man vända sig till stora, välkända aktörer som är godkända av Datainspektionen för att få mer säkerhet och veta mer om spärrlistor, som i sig är i en initial fas men som förväntas växa och bli mer och mer tät samt behjälplig.

I en annan artikel, som vi hittar i Dagens Nyheter kan vi vidare läsa om grundläggande säkerhet på nätet, och om åtgärder som kan vara bra att vidta – så som att testa datorn och undersöka dess status samt eventuella svagheter. Testa om datorn är öppen för intrång till exempel och förbättra säkerheten med kryptering, två första steg är att ha en brandvägg och ett antivirusprogram installerat på datorn samt att dessa är uppdaterade. Mer kan en läsa på IIS.